BABY SIGNS®️ – Temelj razvoja govora

Bok svima, moje ime je Helena Kovačević i po zanimanju sam odgajatelj djece rane i predškolske dobi u jednom zagrebačkom privatnom dječjem vrtiću.

Moj drugi posao/zanimanje je “full time job” majke jedne dvogodišnje djevojčice po imenu Marta. Kako su oba moja posla usko povezana zbog same dobi djece u jasličkoj skupini, ispričat ću vam zašto je BABY SIGNS®️ poželjan u toj dobi i koje su njegove prednosti. Kroz svoj rad i iz osobnog i neposrednog iskustva imala sam prilike vidjeti koliko BABY SIGNS®️ pomaže djeci u izražavanju i, što je najbitnije, pomaže nama da mi njih bolje razumijemo. Kada riječi još nisu tu, znakovi pomažu.

To su pojedinačni znakovi koji predstavljaju pojedinačne riječi i pojmove (“još”, “gladan sam”, “voda”, “krokodil” itd.). Poznato je da djeca već u najranijoj dobi koriste znakove i prije same pojave govora, to im je već urođeno i prirodno. Većina djece nauči klimati glavom “da” ili “ne”, mahati ručicama “pa-pa” i ostalo.

Mnogi roditelji ostanu iznenađeni kojom lakoćom njihova djeca usvajaju neke od osnovnih znakova. Takvom komunikacijom s roditeljima i odgajateljima (ako dijete ide u vrtić), dijete puno lakše povezuje i stvara osjećaj privrženosti koji je u toj dobi vrlo bitan za stvaranje emocionalne povezanosti i osjećaja sigurnosti. Znakovni jezik za bebe/djecu dobar je temelj za razvoj govora koji slijedi i za kasniju komunikaciju i komunikacijske sposobnosti.

Kad je Marta krenula u jaslice nije još bilo ni naznake govora, a odgajateljice u njenoj skupini provodile su program BABY SIGNS®️. Vrlo brzo Marta je usvojila neke osnovne znakove koji su na početku bili neki osnovni za zadovoljavanje osnovnih potreba. Tako je znala tražiti “još” kad je željela još ručka, “piti” kad je bila žedna i “pelena” kad je nešto u nju obavila. Imala sam “sreću” što sam i ja osobno mogla poticati znakovanje doma.

Marta je u početku razumjela gotovo sve stvari koje su se od nje tražile i upute koje su joj bile dane, od onih jednostavnih pa do složenijih. Ali tu je još uvijek bio izostanak govora i to je kod nje predstavljalo određene frustracije i nezadovoljstvo koje je vrlo slikovito znala pokazivati. Primjenom BABY SIGNS®️ metode, frustracije su se uvelike smanjile i ona je mogla izraziti svoje potrebe i želje. Istom sam svjedočila i u praksi, jer djeca kad spoznaju da ih razumijemo dobivaju puno više samopouzdanja, razvija im se osjećaj privrženosti i sigurnosti što je bitno za njihov emocionalni razvoj i emocionalnu povezanost s odraslim osobama.

BABY SIGNS®️ nije zahtjevan i ne oduzima puno vremena za pripreme i uporabu, jer ga provodimo kroz svakodnevne aktivnosti i rutine.

Za kraj želim reći da radim već nekoliko godina na usavršavanju BABY SIGNS®️ znakovnog jezika i prenošenju istog djeci i roditeljima. Svim roditeljima, i onima koji će to tek postati, preporučila bi da se okušaju u znakovnom jeziku za djecu/bebe. Svi roditelji mogu provoditi BABY SIGNS®️ sa svojom djecom uz pomoć dostupnih materijala i start paketa koji su dostupni na BABY SIGNS®️ internet stranicama. Zapamtite da djeca najbolje uče kroz igru pa neka i ovo ne bude ništa drugačije. Zabavite se, upustite se u novo iskustvo i olakšajte svom djetetu period u kojem još ne govore, ali puno toga znaju i mogu nam to i pokazati.

Bilo mi je drago gostovati na blogu i nadam se da se ubrzo ponovno čitamo.

Šaljem vam puno pozdrava,
Odgajateljica (teta) Helena.

BABY SIGNS®️ je zaštićeni program o kojem možete saznati više na službenim web stranicama www.babysigns.hr.

Zatvori
Sign in
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.