Dekice za bebe – Zašto je bitan materijal dekice za bebu?

Kupujete dekicu za bebu? Ponuda dekica toliko je velika da imate osjećaj da birate samo po tri parametra, dizajn, cijena i dostupnost. Ali, kada pričamo o dekicama za bebu, kao i o svim drugim dodacima, kapice, tetra pelene, turbani, trake jako je bitno koji materijal se koristi.

Primijetila sam da se intenzivno razvila svijest o kozmetičkim proizvodima, vlažnim maramicama, pelenama, a rijetko tko razmišlja što kupuje kada se radi o potrepštinama od tkanine za naše dijete, u našem slučaju dekica s imenom. Nerijetko se susrećem s time da ljudi nešto kupuju po osnovi cijene, popularnosti brenda, dizajna tkanine, ali i ono najčešće, koliko je nešto slatko i koliko će popraviti stil svega što nas okružuje. Koliko će dobra biti fotka koju stavimo na Instagram?

Ali, evo ja ću ovim putem pokušati Vam nekim poznatim činjenicama, te nekim znanstvenim otkrićima pokazati, zašto bismo trebali dobro razmisliti prije kupnje prve dekice za bebu. Zašto bismo trebali pitati ima li proizvođač javno istaknute materijale koje koristi te njegove karakteristike, koji su omjeri tih tkanina u proizvodu, te, naravno, zašto nikada ne bismo trebali kupovati dekice za bebu i ostale dodatke, a niti za sebe, “na crno”.  

Pošto sam aktivni korisnik društvenih mreža svaki dan vidim koliko se prodaje odjeće i dodataka za djecu bez ikakvih dokaza o materijalu, sastavu, načinu izrade. Isto tako, konstantno viđam kupce koji te proizvode kupuju jer su kod onih koji imaju vidno istaknute cijene i materijale nezadovoljni cijenom bez da ispravno obrazlože svoje nezadovoljstvo.

Jer, jedno je kada cijena nema osnovu za to, a drugo je kada cijena ima osnovu u obliku ekološki prihvatljivih razloga, zdravlja koje je najbitnije, te postupaka na koji neki proizvod dobijemo.

Veoma je bitno ne slušati influencere nego slušati struku i provjeriti što je to što želimo kupiti. U tekstu ću Vam objasniti što je koji materijal, koliko ima različitih stvari koje možemo pitati kada se radi o nekom materijalu, jer napisati ime nije dovoljno, moramo znati da postoje različite vrste svakog materijala, dodatci poliestera u njima itd. također napisat ću koji su najgori materijali po mišljenju znanstvenika, te zašto ti materijali nisu toliko dobri kao što se misli. Nadam se da će ovo biti moj načitaniji članak jer je najvrjednije što Vam mogu od sebe dati, a to je mali ali jako važan korak u vašem zdravlju kada se radi o onome što naše bebe nanose na kožu.

Jer kako koža upija kremu, tako upija i sve supstance koje se nalaze u materijalu.

DEKICE OD ORGANSKOG PAMUKA

Organski pamuk je pamuk koji koristi sjeme originalnih biljaka, što znači da nije genetski modificirano. To je jedini pamuk koji mi koristimo u proizvodnji dekica.

Proizveden je u skladu s međunarodno priznatim standardima organske proizvodnje, što znači, da se u proizvodnji takvog pamuka ne koriste kemijska gnojiva i poznati nam pesticidi, a sva sredstva koja se dodaju u procesu proizvodnje organskog su porijekla i ekološki prihvatljiva. To znači također da se uzgaja na tlu koje je potpuno očišćeno od toksičnih ostataka kemijskih tretmana, što traje najmanje tri godine.

Tako dobiva se materijal za izradu proizvoda od tekstila bez štetnih toksina koji bi mogli smetati bebinoj koži kao i cijelom tijelu. Jer sve što je na koži ulazi u bebino cijelo tijelo.

Proces izrade organskog pamuka ne uključuje kemikalije i to nas dovodi do toga da takvi proizvodi mogu potrajati i do 5 puta duže od onih izrađenih od konvencionalnih materijala. Na sve te stvari pazi se prvenstveno zbog zdravlja ljudi, te zdravlja majke prirode, jer to je materijal koji pogoduje koži, a načinom uzgoja i obrade pogoduje i ekologiji.

Djeluje umirujuće i gotovo je najbezopasnije prirodno vlakno kada govorimo o zdravlju.

Naravno, to nas dovodi do onog drugog dijela, organski pamuk je skuplji od običnog pamuka, ali kupnjom proizvoda od organskog pamuka možemo bez sustezanja reći, da brinemo o svom zdravlju, ali i o okolišu, možemo reći da podržavamo zelenu industriju i toxic free uzgoj i proizvodnju.

Zato, kada kupujemo i opće popularne pamučne vreće za shopping, razmislite koliko time čuvate prirodu. Jer masovna proizvodnja, nije ono što nam treba, treba nam novi korak, kupnja zelenog i pametnog, jer kao što smo naveli, 5 godina duže traju proizvodi od organskog pamuka.

Zašto sam navela masovnu proizvodnju, zato što radi potreba tržišta razvojem znanosti, dolazi do toga da treba ubrzavati uzgoj pamuka. Jer, ako ćemo to sve obavljati na prirodan način, bit ćemo zakinuti za tromjesečne modne promjene i nova izdanja.

To nam govori, da zbog ubrzavanja uzgoja upotrebom  kemikalija i pesticida, sav pamuk koji vidimo na tržištu nije potpuno siguran za čovjeka, kao ni za okoliš. Pa i sama borba proizvođača govori nam o tome, godinama se bore međusobno ne bi li dokazali koji je pamuk bolji.

Znate li s čim se bore proizvođači koji na klasičan postupak proizvode pamuk?

Njihov glavni adut je ta spomenuta masovna proizvodnja, te cijena, koja je jeftinija. Ne govori li nam to dovoljno?

Organski pamuk prvenstveno je idealan za zaštitu i njegu novorođenčeta, djeluje antialergijski i ne izaziva iritacije, što ne možemo tvrditi niti mi, niti proizvođači, za masovno proizvedeni pamuk.

Zato Lelly Belly uvijek preporučuje dekice u čijoj se izradi koristi samo organsko i ekološko, jer to je najbolje za našu budućnost.

Zaključak bi bio da je pamuk jedna od korištenijih, ali i najzagađenijih biljaka. Uzgoj i obrada pamuka u tekstilnoj industriji nanosi ogromnu štetu okolišu i zdravlju ljudi. Za uzgoj određene količine sirovine, npr. jedne majice potreban je pamuk tretiran sa 17 žlica umjetnog gnojiva i jednom žlicom aktivnih kemikalija. Naravno, dodaju se još i regulatori rasta. Da bi se pamuk razvio za žetvu taj se proces mora ponavljati još osam od deset puta. Time se zagađuje zemlja, voda, životinje i ljudi.

MINKY DEKICE – dolazi od francuske riječi i označava mekanu i kvalitetnu tkaninu dlakave površine. To je minky tkanina koju također koristimo u vlastitoj proizvodnji za izradu dekica za bebe, djecu i odrasle. Izumljen je na istoku u srednjem vijeku kao alternativa baršunu, koji je označavao luksuz. Iako je i velur bio skup, s razvojem tehnologija počeo se proizvoditi od različitih vrsta sirovina i tako postao dostupan širem građanstvu. Naš minky kupljen je od sigurnih dobavljača u hrvatskoj i dodaci koji su korišteni jasno su navedeni.

Ti sintetički dodaci poboljšavaju svojstva tkanine u smislu da ona postaje trajnija, otpornija i lakše održava svoj primarni izgled. Posebno su cijenjeni veluri od devine i ljamine dlake, te kašmira. Postoji i kožni velur, koji se pogrešno naziva antilop, ali on nije pretjerano bitan za moju priču pa ćemo ga samo na ovaj način spomenuti.

Velur u obliku u kojem ga mi koristimo najčešće se koristi za izradu dekica, šalova, kapa, kao podstava u jaknama, za igračke i slično.

Postoje neke znanstveno utemeljene činjenice za i protiv velura, potrudit ću se navesti ih. Pozitivne stvari bile bi njegovi tonovi, lagano oblikovanje, ugodan je na dodir, dobra toplinska izolacija, kao i ventilacijska svojstva, gusta baza jamči njegovu čvrstoću, ne skuplja se i čuva svoj oblik, otporan je na boje, nedostatak nabora i brzo vraća svoj oblik, odnosno zadržava ovisno s kojom se tkaninom spaja, jednostavan je za pohranu i nema komplikacija s načinom njege.

Ali, kao potrošač morate biti svjesni i njegovih nedostataka kao što je činjenica da ako mu se ne dodaju umjetna vlakna, podložan je trošenju, privlači prašinu i skuplja prljavštinu radi svoje strukture, ako je vezan s lanom gubi mekoću, prozračnost i javljaju se nabori na prednjoj strani materijala.

Ono najvažnije što bih navela kao manu je to što se velur proizvodi na više načina a teško je zaključiti koji je koji, teško je zaključiti da li u rukama držimo prirodni krzneni velur ili umjetnu jeftinu zamjenu, ali postoji način na koji to najlakše možete otkriti, stavite ruku na tkaninu i držite dlan na njoj deset sekundi, ako se dlan uznoji, znači da materijal ne diše i da to nije pravi velur koji se može kupiti kod provjerenih dobavljača.

Stoga, ovo je još jedna prilika da naglasim koliko je bitno kupovati od registriranih proizvođača čiji proizvodi imaju etiketu sa svim bitnim podacima.

I za kraj priče o materijalima koje koristimo ostavila sam ono najvažnije a to je Oeko tex certifikat koji imaju svi naši proizvodi od našeg tetra materijala.

Što je Oeko tex certifikat i zašto Vam je važno da ga imamo?

To je najviši i najvažniji eko standard u tekstilnoj industriji, govori da radimo promjene koje su bitne za spas planeta i zdravlje ljudi, govori da su tkanine testirane i certificirane sa strane poznatih organizacija u 15 zemalja. Jamči ekološku sigurnost proizvoda bitnu za zdravlje potrošača. Certifikat se svake godine mora obnavljati, da bi se izvrsnost zadržala s razvojem novih saznanja. 

Cilj Oeko tex grupacije je da se zaštite potrošači, da imaju dokaz da je njihova tkanina laboratorijski testirana na širok spektar štetnih tvari od samih početaka njezine proizvodnje pa do krajnjeg proizvoda, te da svaka tkanina s tim certifikatom budi mir i povjerenje u kupnju. Srećom, Oeko tex je poznat i prepoznat i od strane velikih proizvođača, a sve više i od strane kupaca.

A sad nakon što smo završili priču Lelly Belly materijala, voljela bih Vam pokazati zašto smo se baš za te materijale odlučili.

Postoje razni drugi koje nam predstavljaju kao idealne, zdrave, mekane i nježne, ali možda će bar jedan čovjek razmisliti prije njihove kupnje čitajući neke od ovih činjenica. Naravno, svi moji savjeti odnose se na roditelje koji kupuju svojoj djeci, koja ne znaju još reći kada im nešto smeta.

Pa krenimo…

Bambus – najgora istina koju sam saznala kada sam krenula u ovaj posao je ona da bambus nije dobar za našu kožu. Zašto? Zato što sam svom djetetu prije rođenja nakupovala hrpu bambusovih pelena koje sam svakodnevno koristila. Reći ću Vam još jednu stvar. Prilikom pranja one su se toliko smanjile, i toliko su otvrdnule da sam znala i tad da nešto nije kako treba, ali nisam slušala instinkt. Radi toga je ta istina postala još gora. Jer sam bila stravično ljuta na sebe što se prije kupnje nisam raspitala. A da se razumijemo, nisam se raspitala samo zato što sam te pelene kupila u trgovini kojoj je baza bila „zdrava“.. tek poslije sam saznala da je baza bila novac, a ne zdrava. Prema istraživanju koje je proveo brend Patagonija, u procesu pretvaranja bambusa u njegovo najnježnije stanje, dakle tzv. vlakna rajon, oslobađaju se kemikalije (ugljik disulfid, natrijev hidroksid i sumporna kiselina), vrlo opasne tvari s rizikom i za reproduktivno zdravlje, i ono što na kraju ostaje sve je samo ne tkanina od bambusa.

Vuna – sva osim merino vune, dokazano može izazvati iritacije i kožne alergije, čak i na zdravoj koži, a kamoli na koži koja nije u potpunosti zdrava, ili, s druge strane koja je premlada. Sve osobe s dermatitisom mislim da znaju što znači u tijeku upale primiti vunu, evo, čak i sad dok pišem prolazi me jeza.

Sintetika – od nje je danas napravljeno najviše odjeće, a izaziva najviše problema na koži. Tretirana se s bezbroj štetnih kemikalija tijekom proizvodnje i ne dopušta koži da diše. Vrlo lako ste to mogli zaključiti kada nosite nešto napravljeno od sintetike, može Vam biti i hladno ali svejedno ćete imati osjećaj da se znojite.

Zaključak ovog mog štiva bio bi da bez obzira na cijenu, iako mnoge trgovine koje prodaju organski pamuk danas dokazuju da organsko, kvalitetno i zdravo, ne mora uvijek biti skuplje, kupujte zdravo.

Morate shvatiti da mali proizvođači organski pamuk dobivaju po većoj cijeni, jer se cijena s količinom mijenja, ali također znajte da je kod onih koji nabavljaju organsko trud ogroman. Jer običan pamuk za proizvodnju možete kupiti na svakom koraku, a onaj organski morate naći i čuvati dobavljača kao bebu.

Zahvalna sam što s rastom mojih spoznaja, raste i kvaliteta Lelly Belly brenda, dekica za bebe, tetra pelena i raznih dodataka koje imamo u ponudi.

S početka iz kojih sam krenula, sjećam se svakog materijala i načina biranja. Imala sam sreće u nesreći što sam alergičar, i što je moja koža davala nepogrešive ocjene svakom materijalu. Za svoj brend koristim materijale, koji koristi i moje dijete, nadam se da ću razvojem istog, proširiti proizvodnju i svaku svoju potrebu što se tekstila tiče, riješiti „u kući“ ili kod bliskog mi rođaka.

Jer, kad se sve što se danas događa uzme u obzir, moramo shvatiti da nije samo kozmetika ta koja nam uništava zdravlje i okoliš. I tekstilna industrija, sa svojim masovnim proizvodnjama, promjenama u modi, stihijskim kupnjama, utječe na naš svijet.

Moja politika, bila je i bit će, kupi jedno, ali vrijedno. Kupi posebno, kupi personalizirano, kupi ono što ti želiš, a ne ono što ti je nametnuto.

Iz tog razloga, i iz mnogih drugih, naša prilagodba kupcima iz dana u dan je sve veća, iz tog razloga veličine svojih tetra pelena sami birate, iz tog razloga sve što radimo pokušavamo raditi na najekološkiji način koji smo uspjeli pronaći, ali uz razvoj odnosa prema kupcima razvili smo i znanje za vlastito očuvanje, sigurnost u proizvode za bebe koje nudimo, sigurnost u svoj stil koji gradimo, i od njega ni pod koju cijenu dobre marketinške priče, veće prodaje ili nametnute kupovine jeftinim pristupom i cijenom ne mislimo otići, znanje za ulaganja koja imaju smisla, a smisla ima svako ulaganje u budućnost, a naša budućnost, su naša djeca.

Do čitanja,
ŽELJKA.

Zatvori
Sign in
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.